Vodka - kráľovná medzi alkoholom

 

Vodka sa nám odjakživa spája s Ruskom, kde sa začala vyrábať už v 15. storočí. V stredovekých časoch ju používali ako medicínu a slúžila na liečebné účely. Kto skutočne stojí za rodiskom vodky je dodnes otázne. Najviac sa k nej hlásia práve Rusi, a možno preto sa vodka stala ich národným alkoholom. Ďalšími krajinami, ktoré si pôvod vodky nárokujú sú Poľsko a Švédsko. Pomenovanie pochádza zo slovanského slova ako zdrobnenina pre vodu. Vodka sa na prvý pohľad dá ľahko za vodu zameniť, keďže má číru farbu a neutrálnu vôňu.

 

Výroba

 

Vyrába sa prevažne z obilnín ako je ryža, kukurica, raž alebo pšenica. Je možné ju vyrobiť aj zo zemiakov, melasy či repy. V skratke sa vodka dá vyrobiť kvasením zo všetkého, čo obsahuje vysoké množstvo cukru a škrobu. Surovina sa pomelie a povarí, a tým vznikne masa podobná kaši. Na fermentáciu sa do hmoty pridávajú kvasnice. V procese kvasenia, ktoré trvá tri až štyri dni, vznikne tekutina so 16% obsahom alkoholu.

 

Po vykvasení nasleduje destilácia tzv. pálenie, počas ktorého sa v tekutine zvyšuje obsah alkoholu. Tá sa dosahuje zohrievaním kvasu v destilačných nádobách. Alkohol začína vrieť pri nižších teplotách ako voda, čo má za následok plynule oddeľovanie sa. Pre dosiahnutie vyššej kvality a obsahu alkoholu sa proces destilácie niekoľkonásobne opakuje.

 

Po destilácii nasleduje filtrácia, na ktorú sa najčastejšie používa aktívne uhlie, aby sa destilát zbavil rôznych nečistôt. Po tomto procese vzniká vodka s 90% alkoholom. Pre zníženie obsahu alkoholu je potrebné ju zriediť s vodou.

 

Základom ruských, škandinávskych a pobaltských vodiek je pšenica. V Poľsku majú prevažne ražný základ, alebo zemiakový. V Rusku napríklad vodku zo zemiakov neuznávajú, ale dokážu ju vraj vyrobiť zo všetkého, aj z ovocia. Vo svete sa údajne vyrába viac ako tritisíc nápojov s označením Ruská vodka.

 

Konzumácia

 

Vodka sa stala najuniverzálnejším nápojom, ktorý nájdeme po celom svete. Najlepšie chutí z “panáka”, čistá a poriadne vychladená, aby sa už nemusela riediť s vodou, čiže s ľadom. Vodku obľubujú aj ženy, keďže v porovnaní s iným alkoholom sa zaraďuje medzi “diétne”. Štamperlík vodky obsahuje niečo cez 60 kalórii, a je úplne bez sacharidov. Zaujímavým faktom o vodke je, že znižuje stres efektívnejšie ako červené víno.

 

Samotná vodka je neutrálna, nemá žiadnu špecifickú chuť, vôňu ani farbu. Preto si obľubu získala aj ako súčasť kokteilov, kde sa mieša s inými alkoholickými či nealkoholickými nápojmi. Existuje však aj vodka s rôznymi príchuťami.

 

Vodka zo Slovenska

 

Aj u nás sa zaradila medzi najobľúbenejší “tvrdý alkohol”, a vyrábame ju vskutku kvalitnú. Vodky vyrobené na Slovensku môžu smelo konkurovať svetovým značkám. Slovenská Double Cross Vodka zo Starej Ľubovne žne úspechy aj za “veľkou mlákou”. Doslovne dobyla americký trh, kde patrí medzi najpredávanejšie vodky.

 

Vyznačuje sa svojou čistotou za ktorou stojí sedemnásobný destilačný proces a sedemnásobná filtrácia. Posledný stupeň filtrácie predstavuje filter z diamantového prachu. Double Cross vodka sa môže pýšiť aj svojím originálnym dizajnom fľaše, na základe ktorej robí Slovensku veľkú reklamu. Na fľaši je totiž vygravírovaný štátny znak, a zdobia ju aj verše od slovenských básnikov.

 

Medzi najčistejšiu vodku spod Tatier sa zaraďuje Familia Premium. Výrobný proces začína výberom najkvalitnejšej tvrdej pšenice z tunajších polí. Čistá voda z tatranských horských prameňov je obohatená o minerály. Vodka je vyrobená z jemného liehu získaného sedem kolónovou destiláciou. Po každom filtračnom procese nastáva niekoľko týždňové zrenie (egalizácia) podľa tradičných postupov.

 

Aj Gorali sa môžu pýšiť svojou Goral Vodkou MASTER, ktorá taktiež prešla 7-kolónovou destiláciou a 7-násobnou filtráciou. Na trh prišla aj s exkluzívnou limitovanou edíciou “7 divov Slovenska”. Ide o jedinečnú fľašu s objemom 1,75 litra, na ktorej je 22 karátovou platinou dekorovaných sedem nových divov Slovenska.

Kompletnú ponuku vodiek nájdete na https://www.1day.sk/vodka