V predošlom článku sme si povedali niečo viac o základných druhoch kávy ako sú espresso, capuccino, café latte, či čoraz viac obľúbené americano. Dnes sa spolu pozrieme na iné, možno menej známe druhy kávy a to Café au lait, macchiato, flat white a na obľúbenú čokoládovú kávu s názvom „mocha“. Ešte predtým si ale povieme niečo viac o stupňoch praženia kávy. Nie každý z nás vie, ako sa káva spracuje a že je považovaná za ovocie. Práve preto, že je ovocím sa po zbere musí očistiť od šupky, aby sa kôstky mohli ďalej pražiť.

káva, Kávová zrna, obilná káva, pražená káva, rozmanitost kávy, arabica, robusta, povzbuzující, aroma, kofein, nápoj

Stupne praženia kávy

Poznáme sedem stupňov praženia kávy a každý jeden z nich nesie určitý názov. Prvým z nich je „Cinnamon“, ktorý predstavuje veľmi svetlé praženie od ktorého sa len málo odlišuje New England Roast. Najobľúbenejšou z kategórie svetlých káv je práve American Roast. Veľmi obľúbeným stupňom je praženie City Roast, kde sú zrnká kávy stále pomerne hnedé a suché. Na povrchu nie sú viditeľné žiadne oleje a tento stupeň praženia sa využíva často pri príprave espressa.

Prechádzame na stupeň, kde sú už viditeľné stopy olejov, ktoré vznikajú pri pražení kávy. Farba je tmavšia a chuť je sladká až horká, taktiež typické pre espresso. Vienna Roast je stupeň kedy sú už takmer všetky zrnká od olejov a káva nemá žiadnu kyslosť. Káva je iba horká a tento stupeň praženia sa využíva najmä pri príprave talianskeho espressa. Do posledného stupňa patrí praženie French Roast, Italian Roast a Spanish Roast, čo v podstate predstavuje „zhorené na popol“.

Café au lait

Na malú chvíľku sa prenesieme do Francúzska a predstavíme si ďalší druh kávy s veľmi vznešeným názvom „Café au lait“. Tento druh kávy môžeme pripraviť s klasickým espressom alebo aj s filtrovanou kávou. Príprava prebieha tak, že tretinu šálky naplníme silnou kávou a dve tretiny horúcim mliekom. Pomer kávy a mlieka si môžeme zmeniť podľa chuti a alternatíva café au lait je známa ako caffé latte. Pripravuje sa rovnako, no rozdiel je v tom, že caffé latte má navrchu pridané našľahané mlieko.  Pri príprave môžete použiť napríklad praženú zrnkovú kávu Ethiopia Sidamo Grade 2, ktorá má likérovo sladkú chuť.

Macchiato

Táto káva je podobná espressu, avšak obsahuje navyše mliečnu penu, ktorá má drobné bublinky. Aj názov „macchiato“ znamená v preklade z taliančiny „bodkovaný“, čo označuje práve penu na vrchu kávy. Základnou podstatou macchiata je vytvorenie troch rôznych farebných vrstiev. Spodná vrstva predstavuje espresso, prostredná je kombináciou espressa a mlieka a vrchná vrstva obsahuje spenené mlieko.

Možné je pripraviť mále alebo veľké macchiato a rozdiel je len v tom, že veľké je pripravované s dvojitým espressom. Väčšinou sa podáva vo vysokom sklenenom pohári a tak môžete dané vrstvy zreteľne vidieť. Káva Costa Rica SHB je skvelou voľbou aj pri príprave macchiata a zaujme vás vyváženým telom, príjemnou aciditou a dlhou dochuťou. Navyše môžete ucítiť aj jemné tóny citrusového ovocia a celkovo sa vyznačuje sladkou chuťou.

latte macchiato, napít se, káva

Flat White

Táto káva je už nejaký čas súčasťou ponuky rôznych kaviarní po celom svete. No viete aká je to vlastne káva? Flat white predstavuje niečo medzi capuccinom a latte. Ak máte radi kávu s mliekom, no máte pocit, že v latte je ho priveľa a chuť kávy je málo výrazna, tak je pre vás ako stvorené Flat White. Obsahuje silný kávový základ, ktorý je doplnený príjemnou mliečnou penou. Veľmi často je na povrchu mliečnej peny namaľovaný obrázok, známi ako „latte art“. Väčšinou sa pripravuje zo 14 gramov kávy, ktorá sa extrahuje pod tlakom 9 barov. Z radu zrnkových káv Cafepoint si ho môžete pripraviť pomocou kávy Brasil Santos NY2. Charakteristická je práve svojou jemnou krémou a príjemnou sladkou chuťou.

Mocha

Pre milovníkov kávy a čokolády je tu káva s názvom „Mocha“. Základom je silná káva, najlepšie arabika alebo robusta. Vhodnou je napríklad aj Intenso Arabika, ktorú nájdete v našej ponuke. Káva je doplnená čokoladovým sirupom alebo kakaom, čo kritizujú najmä znalci v oblasti kávy. Chuť čokolády totiž prebíja chuť kávy. Nám ostatným, ktorý milujeme čokoládu to však nevadí a radi si ju vychutnáme. Niektorí si ju doprajú ešte s malým dotykom šľahačky!

coffee, chocolate, coffee beans, food, caffeine, espresso | Pikist

Tip na skvelú kávu

Na záver vám ešte prinášam zopár skvelých produktov z našej ponuky. Pre tých, ktorý nevedia odolať kvalitnému espressu je tu Lucaffé Classic, ktorá sa vyznačuje sladkastou chuťou a strednou penou. Veľmi vhodnou je aj pre ľudí, ktorí trpia bolesťami žalúdka, keďže ho nedráždi. Vďaka pomalému praženiu sa navyše znižuje horkastá chuť kávy. Je skvelou voľbou ku raňajkám, keďže má vyšší obsah kofeínu. Skladá sa z 80% Arabica a 20% Robusta, čo predstavuje veľmi príjemnú kombináciu.

Pri značke Lucaffé ostaneme aj naďalej a ďalším tipom pre vás je káva Lucaffe Mr. Exclusive. Skvelá kombinácia kávy z Južnej Ameriky, Ázie a dokonca aj zo strednej Afriky. Namiešaná je veľmi harmonicky a zrná sú kvalitne vyberané a triedené. Má veľmi príjemnú arómu a poteší vás sladkou chuťou. Je to zmes 100% Arabika a jej vôňa pripomína čerstvo upečený chlieb.

Posledným tipom pre vás je zrnková káva Kimbo Espresso Napoletano, ktorá je kombináciou 80% Arabica a 20% Robusta. Má charakteristické plné telo a je veľmi vhodná na prípravu espressa, capuccina, či caffe latte. Je jednou z najpopulárnejších káv, ktorú ponúka značka Kimbo. Je už len na vás ako si ju pripravíte práve vy!

Pokračovať na článok 3

Novinka
9.99 €
Skladom
Novinka
9.99 €
Skladom
Novinka
9.99 €
Skladom
Novinka
10.99 €
Skladom
Novinka
21.99 €
Skladom
Novinka
24.99 €
Skladom