Chladné a sychravé počasie je ako stvorené na teplé nápoje, ktoré v nás vyvolávajú pocit pokoja ale častokrát nás aj vyliečia. Pri poklese teploty túžime po niečom, čo nás zvnútra zahreje. A teraz nehovorím o káve a čaji. Pripravili sme si pre vás pár inšpirácií na horúce nápoje, ktoré si môžete jednoducho pripraviť v pohodlí domova. 


Varené vínko 

Asi najbežnejším horúcim nápojom s ktorým sa často stretávame počas vianočných trhoch je varené vínko. Na jeho prípravu budete potrebovať červené alebo biele víno, pomaranč, klinčeky, škoricové tyčinky, cukor a môžete pridať aj hviezdicový aníz. Odporúčam použiť lahodné Víno Miluron Čučoriedka. Všetky ingrediencie priveďte v hrnci do bodu varu, aspoň na 15 minút. Ešte za horúca servírujeme do pohárov. 


Horúca hruška 

Netradičnejším teplým nápojom na chladné dni je alkoholický nápoj s hruškou. Na jeho prípravu budete potrebovať vodku, hruškový džús, a samozrejme aj hrušku. Môže byť aj kompótová. Ingrediencie privedieme v hrnci do bodu varu a necháme variť aspoň 10 minút. Nápoj prelejeme do pohárov a pred degustáciou posypeme škoricou. 


Prevarené pivo 

Pekne vychladené pivko si nechajme na leto, v zime dobre padne prevarené. Tento nápad prišiel zo susedného Poľska a teší sa čoraz väčšej obľube. Na jeho prípravu budete potrebovať pivo podľa vášho výberu, 2 lyžice medu, pomaranč alebo citrón, klinček, štipku škorice a mletého badiánu. Do hrnca nalejte pol litra piva, pridajte škoricu, klinček a badián a nechajte ochutené pivo zohriať, nie variť. Do horúceho piva pridáme med a kolieska citrusu. Nápoj poriadne zamiešame a môžeme servírovať. 


Tradičný rumový grog 

Ide o alkoholický horúci nápoj, ktorého hlavné zložky tvorí rum, ale namiesto neho môžete použiť aj brandy. Ostatné ingrediencie sú voda, cukor, citrónová kôra, pomarančová šťava, tyčinky škorice a klinčeky. Do hrnca dáme 100 ml rumu a pridáme všetky ingrediencie. Zalejeme vodou a na slabom ohni privedieme do varu. Vzniknutý grog precedíme a servírujeme. 


Vianočné hriatô

Nemusí sa piť len na Vianoce avšak hriatô sa predovšetkým viaže s našimi vianočnými tradíciami. Jeho príprava je veľmi jednoduchá. Základ tvorí domáca pálenka, ale môžete použiť aj Spiš Original Slivku. Ďalej budeme potrebovať údenú slaninu a kryštálový cukor. Na prípravu hriatô odporúčam použiť dve panvičky. Na jednej skaramelizujeme cukor a na druhej opražíme slaninku. Do karamelu pridáme trošku horúcej prevarenej vody, zamiešame a pridáme ku slaninke. Všetko spolu prevaríme a prilejeme pálenku. Podávame v štamperlíku ešte za horúca.


Horúci maslový rum 

Na jeho prípravu potrebujeme tmavý rum napríklad Diplomatico Mantuano, maslo, hnedý cukor, mletú škoricu, mleté klinčeky, vodu a nastrúhaný muškátový oriešok. Najprv si zmiešame 100 g roztopeného masla s cukrom. Do zmesi pridáme škoricu, klinčeky a muškátový oriešok. Všetko spolu premiešame a prilejeme hrnček rumu a horúcu vodu. Suroviny v hrnci spolu miešame pokiaľ sa nám krásne spoja a nadobúdajú bod varu. Horúci nápoj nalejeme do pohárov a na záver ozdobíme škoricou.


Slovenský tatranský čaj 

Unikátny bylinný likér Tatratea je vynikajúcou voľbou na kvalitné zahratie. Jeho pravú arómu si môžete vychutnať ak ho zalejete vriacou vodou alebo horúcim čajom. Dochutíme citrónom a cukrom. Je jednoduché zamilovať si tento kvalitný nápoj z macerovaných byliniek.


Fernet punč 

Aj Fernet Stock Citrus si môžete vychutnať za “horúca” a pripraviť si z neho kvalitný punč. Okrem Fernetu budete potrebovať červené víno, klinčeky, škoricu, med, citrónovú šťavu aj kôru. Do litra červeného vína pridáme 4 polievkové lyžice medu, klinčeky a kúsok celej škorice. Ochutíme postrúhanou citrónovou kôrou a šťavou. Všetky ingrediencie privedieme v hrnci do bodu varu. Po uvarení pridáme 2 dcl fernetu, premiešame a môžeme servírovať. Na zahratie ako stvorené.