Zamýšľali ste sa niekedy nad rozdielom medzi cognacom (koňakom) a brandy, alebo ich hádžete do jedného vreca? To by ste nemali, lebo odlišnosti sú síce malé ale zásadné. Kým cognac môžeme označovať ako brandy, v opačnom prípade to možné nie je. To znamená, že každý cognac môže byť brandy, ale nie každé brandy je cognac. 

Cognac vs Brandy

Tak ako šampanské či prosecco aj cognac sa viaže ku konkrétnej oblasti od ktorého pochádza aj samotné pomenovanie, a to k juhozápadnému francúzskemu mestečku s rovnomenným názvom Cognac. Táto skutočnosť znamená, že výroba cognacu musí spĺňať všetky normy a riadiť sa striktnými pravidlami. Ak vám niekto bude tvrdiť, že pijete cognac z inej krajiny, verte mi pravý cognac to nebude. V tomto prípade hovoríme o brandy.

Cognac je registrovaný a patentovaný. Môže byť vyrobený v jednom zo šiestich zákonom stanovených miest v okolí mesta Cognac, a to Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bons Bois a Bois Ordinaires. Už je nám jasné, že na Slovensku nie je možné vyrábať pravý cognac. S výrobou brandy však problém nemáme. Asi najznámejšie slovenské brandy je klasické Karpatské Brandy Špeciál, taktiež uznávané je slovenské Brandy Zámoyski. Výrobou nezaostávajú ani pezinské vinárske závody so svojím Palatínom.

Výroba brandy sa neriadi striktnými normami a pravidlami. V širšom slova zmysle brandy je vínna alebo ovocná pálenka. Na jej výrobu sa namiesto plodov viniča môžu použiť aj iné plody ako napríklad čerešne či marhule. Alkoholický nápoj je získaný fermentáciou ovocných štiav.

Brandy rozdeľujeme na: 

  • vínne brandy - vyrobené z hrozna alebo vínneho muštu (armagnac, divin,..)
  • brandy z hroznových výliskov - šupky, stopky, jadierka, ktoré zostanú po lisovaní vína ( grappa, rakija,...) 
  • ovocné brandy - vyrába sa z fermentovaného ovocia okrem hrozna (calvados, slivovica, hruškovica,...) 

Tradičný cognac

Cognac je destilát s prenikavou chuťou viniča a vôňou dubového dreva. Kvalitný a autentický cognac nielenže musí pochádzať z Cognacu, ale jeho výroba je limitovaná na prísne pravidlá. Na jeho výrobu môžu byť použité len zákonom stanovené odrody viniča, a to Ugni Blanc (nazývaný aj ako St. Émillion), Colombard, Montils a Foll Blanche. Hneď po zbere odroda prechádza lisovaním a fermentáciou. Nasleduje dvojitá destilácia v medených nádobách. To najlepšie z druhej destilácie putuje na dozrievanie v dubových sudoch po dobu minimálne 2,5 roka. Dokonca aj samotné destilačné nádoby musia pochádzať zo stanovených oblastí. Medené nádoby majú byť zo Charentais, a dubové sudy z dubov z oblasti Limousin a Troncais. 

Koňaky rozdeľujeme podľa veku do troch kategórii:

  • Very Special - VS (destilát použitý pri blendovaní musí mať minimálne 2 roky), 
  • Very Superior Old Pale - VSOP/VO/Rezerva (najmenej 4 roky)  
  • Extra Old - XO ( najmenej 10 rokov).

Degustácia toho najlepšieho

Medzi najstarších výrobcov cognacu bezpochyby patrí Jean Martell, ktorý s výrobou začal už v roku 1715. Práve jeho cognacom predstavitelia mocností zapíjali koniec 1. svetovej vojny. Najväčším výrobcom cognacu je írsky imigrant Richard Hennessy, ktorý založil spoločnosť vo Francúzsku v roku 1765. Ostatnými známymi firmami sú Rémy Martin, Courvoisier, Otard a Camus

Cognac a brandy sa odporúča degustovať z pohára v tvare tulipánu na krátkej stopke, taktiež nazývaný aj ako koňakový pohár. Má kratší krk a širšie dno, ktoré sa postupne zužuje k okraju. Úzke hrdlo pomáha udržať v pohári koncentráciu arómy. Cognac a brandy si vychutnávame pri izbovej teplote. Odporúča sa degustovať ich ako digestív, ktoré pomáha k lepšiemu tráveniu. Čoraz väčšiu obľubu si získal aj ako aperitív, a teda pred konzumáciou jedla.