Koskenkorva Vodku vyrábajú v malej dedinke s rovnomenným názvom. Táto usadlosť sa nachádza na odľahlých poliach najjužnejšej časti regiónu Ostrobothnia vo Fínsku. Koskenkorva liehovar vyrába toto tradičné umelecké dielo už od roku 1953.

Koskenkorva liehovar sa okrem svojej výnimočnej vodky preslávil aj svojou bioenergiou a kruhovým hospodárstvom. V minulom roku tento závod získal ocenenie “Zelená spoločnosť roka” v rešpektovanom The Drinks Business Green Awards 2018.

 

Koskenkorva liehovar

Tento moderný výrobný závod sa môže pýšiť svojou vysoko vyvinutou výrobnou technikou. Koskenkorva liehovar ročne spotrebuje približne dvestomiliónov kíl jačmena.

 

Jačmeň sa skutočne používa v plnom rozsahu, a to bez žiadnej produkcie odpadu. Jačmennú šupku, ktorá sa pri samotnej destilácii nevyužíva, spaľujú vo vlastnej elektrárni.

 

Slúži tak na výrobu bioenergie, ktorá produkuje parnú energiu pre samotný destilačný proces. Okrem obilného liehu závod Koskenkorva vyrába škrob a suroviny, ktoré slúžia na kŕmenie zvierat.

 

Oxid uhličitý vytvorený v procese sa zasa používa pri pestovaní v skleníkoch. V Koskenkorva závode dokázali znížiť emisie oxidu uhličitého o 50% a zvýšiť sebestačnosť závodu v oblasti pohonných hmôt o viac ako 60%.

 

Spoločenská zodpovednosť a starostivosť o životné prostredie je kľúčovým faktorom úspechu Koskenkorva závodu.

 

Jačmeň je základ

V dedine Koskenkorva dokonca vyvinuli vlastné odrody jačmeňa. Jačmeň, z ktorého sa Koskenkorva Vodka vyrába, je geograficky najsevernešie pestovaným jačmeňom.

 

Fínske klimatické podmienky prispievajú k jedinečnosti jačmeňa. Dlhé dni letnej vegetačnej sezóny zabezpečujú skvelú úrodu v jeseni. Aj táto skutočnosť pridáva na kvalite Koskenkorva Vodky.

 

V Koskenkorva liehovare pracujú so 100% jačmeňom, ktorý produkujú miestni farmári, ktorí sú  známy svojou autentickosťou. Neraz sú označovaní za “chrbticu” závodu Koskenkorva.

 

Kryštáľovo čistá voda

Druhou dôležitou ingredienciou Koskenkorva Vodky je voda. Čistá pramenitá voda, ktorá nevyžaduje žiadnu filtráciu, prispieva na jej kvalite. Táto voda je pumpovaná zo sedem až osem metrovej hĺbky.

 

Vo všeobecnosti majú vo Fínsku vysokokvalitnú podzemnú vodu, ktorá ku svojej čistote nepotrebuje žiadne chemické alebo mechanické spracovanie. Pôda v oblasti podzemných vôd slúži ako prírodný filter pre daždovú vodu.

 

Pomalým absorbovaním vody do zeme sa filtrujú všetky nečistoty. Pri nepridávaní žiadnych chemikálií sa voda vyznačuje svojou sviežou chuťou a priezračnosťou.

 

Kontinuálna destilácia

Koskenkorva Vodka prechádza nepretržitým destilačným procesom. Aj to je dôvodom prečo jeden z najčistejších etanolov nepotrebuje oddelené filtrovanie uhlíka.

 

Jediná zložka pridaná do destilovaného liehu je voda. Pri kontinuálnej destilácii sa kaše z jačmeňa dostávajú do neustáleho destilačného procesu. S kontinuálnou destiláciou prichádza skutočne veľa výhod.

 

Medzi ne patrí napríklad schopnosť destilovať väčšie množstvá naraz, a to robí celý proces oveľa efektívnejším. Znižuje sa aj spotreba vody a zabezpečuje sa jednotná kvalita.

 

Prírodné ingrediencie

Ingrediencie má Koskenkorva Vodka vskutku jedinečné. Aj preto sa hovorí, že v nej cítiť sviežu chuť fínskej prírody. Na tej skutočnosti prispelo aj niekoľko medzinárodných ocenení.

 

Koskenkorva Vodka je autentickým fínskym produktom, ktorý je symbolom panenskej prírody a domácich ingrendiencií.

 

Nezabudnite ju pred degustovaním poriadne vychladiť, aby ste si naplno užili jej sviežosť. Vedeli ste, že v minulosti sa vodka používala ako liečivo? Tak už to viete. Na zdravie!