Práve Veľká noc je obdobie s ktorým sa na Slovensku spája najviac zvykov a tradícii. Je to druhý najvýznamnejší sviatok ku ktorému neodmysliteľne patrí oblievačka, šibačka, a posvätenie veľkonočného košíka plného symbolických dobrôt.

 

Oblievačka, šibačka a pálenka

 

Po dobrovoľnom pôstnom zriekaní sa určitých pokrmov si počas sviatkov konečne doprajeme rôzne dobroty. Veľkonočný pondelok je spájaný s oblievačkou alebo šibačkou po ktorej nasleduje výslužka. Mladí oblievači v minulosti dostávali kraslicu alebo koláč, neskôr prišli na rad peniaze. Starším sa ujde za pohárik pálenky.

 

S veľkonočnými sviatkami sa spája predĺžený víkend. Niektorí občania využívajú ten čas na výlety, iní dávajú prednosť stretávaniu sa s príbuznými a priateľmi. Počas sviatočných návštev si Slováci radi pripíjajú “na zdravie”. K dobrému jedlu neodmysliteľne patrí aj pohárik niečoho “silnejšieho”.

 

Aperitív pred a digestív po

Oslávte Veľkú noc s pohárikom niečoho rýdzeho slovenského. Potešte seba aj svojich blízkych niečím tradičným. Čo tak začať kvalitným aperitívom už pred chutnou veľkonočnou nádielkou? Aperitív povzbudzuje chuťové poháriky. Pije sa v malom množstve a podporuje vylučovanie žalúdočných štiav. Môžu byť vyrobené na báze vína, kde patrí napríklad vermut, portské, suché a šumivé víno. Taktiež poznáme aperitívy na báze destilátu čo je na Slovensku najčastejšou voľbou.

 

Kvalitné destiláty sa v našej krajine vyrábajú odjakživa. Do rebríčka najviac obľúbených patrí slivovica aj borovička. Na Spiši sa vyrábajú originálne destiláty v spojení tradičnej a modernej technológie. Original Spišská Slivovica je vyrobená zo zdravo vyzretých sliviek. Vyznačuje sa výraznou arómou a jedinečnou slivkovou chuťou. V rovnakej oblasti sa zrodila aj liehovina Spiš Original Borovička. Tento región odjakživa oplýval bohatstvom borievok s liečivou silou. Kráľovský nápoj Spišská Borovička bol vyrobený podľa pôvodnej receptúry z druhej polovice 18. storočia.

 

Určite vašu ústnu paletu pred jedlom nerozladíte ak si za aperitív zvolíte vodku. Čo tak rovno tatranskú Familia Premium. Ako nealkoholický aperitív sa odporúčajú piť aj svieže kyslé šťavy z pomaranča, citrónu, alebo limetky. Odporúčame teda vyskúšať vodku Familia Premium Lime ochutenú limetkou. Je vyrobená z jemného rafinovaného liehu, ktorý prešiel 7-kolónovým destilačným procesom a 4-násobnou filtráciou. Tá bola vykonaná cez prírodné filtračné materiály. Na výrobu Familia Premium vodky bola použitá voda z tatranských horských prameňov. Je čistá, mineralizovaná, a bez akýchkoľvek nežiadúcich látok a baktérií. Vodka Familia Premium sa radí medzi tie najjemnejšie vodky.

 

Po jedle sa odporúčajú piť digestívy, ktoré nám pomôžu k dobrému tráveniu potravy. Digestív podporuje tvorbu pepsínu, a činnosť žlčníka i slinivky. Digestívy by mali byť silnejšie ako aperitívy. Zvyknú byť prevažne aj tmavšie. Medzi digestívy sa radia likéry a balzamy, whisky, brandy, grappa, koňak, calvados, a podobne.

 

Neďaleko Tatier v Starej Ľubovni sa vyrába balzam s názvom Tatra Balsam. Pod túto značku patrí rada bylinných likérov vyrobených podľa tradičných receptúr z podtatranskej oblasti. Tatra Balsam Bitter sa svojím zložením radí medzi skvelé slovenské digestívy. Je vyrobený z extraktu horských bylín s jemnou príchuťou medu. Správnu arómu a chuť Tatra Balsam Bitter dosahuje dvojmesačným dozrievaním v špeciálnych tankoch.

 

Vo všeobecnosti nie je presne určené čo sa striktne považuje za aperitív a čo za digestív. Aj pri tomto platí “Iný kraj iný mrav”. V niektorých krajinách si pred jedlom pripájajú šampanským, v iných sa zasa šumivé víno pije k dezertom. Niekde stolovanie začínajú s whisky, aj keď spomaľuje trávenie. Ktorý alkohol lepšie plní aperitívovú a ktorý digestívovú úlohu nie je zhodné. Dôležité je aby nám to spolu chutilo.