História rumu sa začala písať v čase objavenia Ameriky moreplavcom Krištofom Kolumbom. Výroba úzko súvisí s dovozom cukrovej trstiny do oblasti Karibiku kedy sa tam začal produkovať. Hovoríme o 15. storočí a práve tento ostrov je považovaný za kolísku rumu. Je známy ako nápoj námorníkov aj pirátov, ktorí si ním spríjemňovali dlhé plavby na mori. Svojho času slúžil aj ako platidlo. Historické udalosti tvrdia, že tento nápoj sa predovšetkým spája s otrokárstvom. V tom čase pracovali na karibských trstinových plantážach a prišli na to, ako premieňať melasu na alkohol.

 

Ako sa vyrába rum?

Rum prechádza dlhým procesom aby získal požadovanú kvalitu. Výroba je technologicky náročnejšia a obsahuje šesť dôležitých krokov. Prvým krokom je spracovanie suroviny, a tou je už spomínaná cukrová trstina. Rastlina pripomína kukuricu a jej kmeň je plný cukrového sirupu. 

 

Tradičný zber prebieha ručne, avšak v poslednej dobe ho nahrádzajú stroje. Čerstvé rastliny sa musia spracovať počas jedného dňa. Najprv sa sekajú na malé kúsky, ktoré sa dajú lisovať. Rozdrvená zmes sa dáva variť. Tepelným spracovaním sa získava cukor a vedľajší produkt zvaný melasa, čo je sladká a lepkavá usadenina. Väčšina výrobcov používa práve melasu.

 

Vylisovaná šťava z cukrovej trstiny alebo melasy sa následne zmiešava s vodou a pridávajú sa kvasnice. Nastáva fermentácia počas ktorej sa šťava mení na kašovitú hmotu. Dĺžka kvasenia sa líši v závislosti od rumu, ktorý sa bude vyrábať. Ľahké rumy predchádzajú denným kvasením, ťažšie postupujú aj mesačné kvasenie. Po fermentácii nasleduje destilácia, ktorej dĺžka sa taktiež odlišuje v závislosti od výsledného produktu. 

 

Dôležitým krokom pri výrobe je zrenie, ktoré prebieha väčšinou v dubových sudoch. Jeho spôsob ovplyvňuje chuť a dĺžka zasa kvalitu. Taktiež výsledná aróma závisí aj od suda v ktorom rum dozrieval. Napríklad ak zrel v sude po sherry, jeho výsledná chuť bude mať iné vlastnosti ako rum, ktorý dozrieval v sude po koňaku alebo whisky. 

 

Piatym krokom výroby je filtrácia po ktorej nasleduje blending a fľaškovanie. Možno ste sa stretli na etikete od rumu s názvom reserva, systém solera alebo barrel proof. Ide o označenie, ktoré súvisí so spôsobom zrenia a blendovania. 

 

Reserva predstavuje zmes tých najkvalitnejších rumov. Ide o blend výnimočnej kvality. Solera je systém miešania rumov rôzneho veku. Ide o takzvané vrstvenie v sude a to tak, že najstaršie rumy sú umiestnené v spodnom rade a najmladšie na vrchu. Barrel proof je identifikácia pre rumy, ktoré boli fľašované s rovnakým obsahom alkoholu. To znamená, že neboli miešané ale pochádzajú z jedného suda. Po vyzretí nápoj prechádza filtráciou, ktorá ovplyvňuje jeho výslednú farbu.


Kategórie rumu

Poznáme tri hlavné kategórie, a to ľahký, stredne silný a ťažký rum. Ľahký sa označuje aj ako biely. Zreje po dobu jedného roka v nepretržitých destilačných prístrojoch. Pred plnením do fliaš sa filtruje cez drevené uhlie. Výsledkom je ľahká chuť s ovocnou aróma. Biele rumy sú častokrát určené do miešaných nápojov. 

 

Stredne silný nazývaný aj ako zlatý alebo jantárový, vzniká zmiešaním svetlého a tmavého, ktorých destilácia prebieha v kotlíkových alebo periodických destilačných strojoch. Zreje tri až sedem rokov vďaka čomu jeho výsledná chuť je sýtejšia a sladšia v porovnaní so svetlým rumom. Ťažký rum nazývaný aj ako tmavý, dozrieva okolo desať rokov aj dlhšie. Vďaka tomu získava aróma z ktorej cítiť vôňu dreveného suda. 


Odporúčané rumy z našej ponuky

Medzi najkvalitnejšie juhoamerické rumy patrí Diplomatico. Hitom sa stal dvanásťročný tmavo-medený Diplomatico Reserva Exclusiva. Vyznačuje sa jedinečnou chuťou, ktorá prechádzala majstrovským zmiešaním najkomplexnejších chutí. Nemenej známy rum Dictator zrel v použitých dubových sudoch metódou solera. Ide o komplexnú chuť zo zmesi prémiových vyzretých rumov. 

 

Z karibského ostrova Anguilla pochádza rum Pyrat s aróma sladkého korenia a dozretého ovocia. Najlepšie chutí s kockou ľadu a plátkom citrónu, kedy vynikne jeho jemná chuť. Medzi najlepšie rumy nepochybne patrí Zacapa, ktorý vznikol zmiešaním vyberaných rumov s priemerným vekom 23 rokov. Tmavohnedý nápoj jantárovej farby si získal svoje miesto v historických knihách ako meradlo pre super prémiové rumy. Za ochutnanie určite stojí oceňovaný El Dorado, ktorý dozrieval v dubových sudoch po bourbone. Vyznačuje sa šťavnatosťou tropického ovocia a korenistou aróma s náznakmi medu. 

 

V neposlednom rade vám odporúčame vyskúšať Jogaila Black Rum, ktorý vzniká niekoľkonásobným destilovaním 100% pravej cukrovej trstiny v medenom kotli. Proces zrenia prebieha v dubových sudoch po 8-ročnej Nestville Whisky Master Blender, ktorá bola vyhlásená za najlepšiu európsku whisky pre rok 2019. Jogaila Black Rum vyniká svojou sladkastou, drevitou vôňou obohatenou o whisky. 

 

Na Slovensku sa vyrába tradičná liehovina zvaná Tuzemský rum, ktorý vzniká ochutením zriedeného liehu získaný zo zemiakov, obilia alebo repnej melasy. Následne sa do zmesi pridáva rumová esencia. Na základe toho, že to nespĺňa európske pravidlá o výrobe rumu, predáva sa pod označením Tuzemský um. Okrem neho je nám známe aj označenie R tuzemský alebo R - 40, a podobne.


Ako degustovať rum?

Aj pri rume platí, sto ľudí sto chutí. Každý rum má svoje špecifiká. Vychutnáva sa z pohára s rozšíreným dnom, môže ísť aj o poháre určené na whisky. Nezáleží či je na stopke alebo bez. Rum sa nedáva do chladničky ale pije sa pri izbovej teplote. Do nápoja sa môže pridať kocka ľadu, ktorá síce utlmí sladšie a citrusové tóny ale pomôže vyniknúť korenistým a drevitým tónom. Pár kvapiek vody nápoj  zjemní. Predtým ako ho ochutnáte ovoniavajte a spoznávajte aróma. Pri degustácii si všímame farbu, horkosť a sladkosť. Doprajte si pôžitok toho pravého rumu.


Kompletnú ponuku rumov u nás nájdete sem.