Šumivý mok nesúci názov prosecco je ideálnym nápojom na horúce letné dni. Často sa s ním stretávame v rámci rôznych formálnych či neformálnych osláv, eventov a banketov. Obľubu si získalo vďaka svojej chuti a cenovej dostupnosti. Ide o najlepšie talianske šumivé víno, ktoré smelo konkuruje francúzskemu šampanskému.

 

Samotný názov je odvodený od starobylej odrody viniča pestovaného v okolí severotalianskej dedinky s rovnomenným názvom. Je súčasťou okrajovej časti prístavného mesta Terst. V 18. storočí sa pestovanie rozšírilo aj do iných oblastí Talianska. Od roku 2010 odrodu premenovali na glera. Názov prosecco je možné používať len pre daný typ a pôvod vína.

 

Výroba prosecca

 

Zber odrody je vykonávaný manuálne s dôkladným triedením. Pri lisovaní sa získava tá najčistejšia šťava. Nasleduje sedimentácia kalov a vyčírenie muštu. Fermentácia prosecca trvá len niekoľko týždňov. Druhotné kvasenie prebieha v tankoch z nerezovej ocele. Jedná sa o francúzsku metódu zvanú Charmat, ktorá sa v Taliansku označuje aj ako “Martinotti”.

 

Spolu s vínom sa do natlakovaného tanku pridáva cukor a kvasinky. Tie požierajú cukor a vytvárajú oxid uhličitý. Po riadenom kvasení sa z tanku vypúšťajú kvasinky a začína sa fľaškovanie. Ide o rýchlejší a lacnejší výrobný proces, čo sa odrazuje aj na výslednej cene hotového produktu.

 

Rozdelenie a členenie

 

Odroda glera sa vyznačuje ľahkou ovocnou príchuťou pripomínajúcu jablko, marhuľu a hrušku. Iba víno vyrobené v Taliansku z tejto odrody môže niesť názov prosecco. Určenie územného pôvodu musí byť presne dodržané. Znamená to, že je chránené zemepisným označením a spôsobom výroby. Taktiež ho rozdeľujeme podľa jednotlivých oblastí v ktorom bola táto odroda vypestovaná.

 

Prosecco môže byť kategorizované ako DOC alebo DOCG. Najviac produkovanou kategóriou je Prosecco DOC, ktoré sa vyrába z odrody pestovanej v nížinách v deviatich rôznych provinciách. Prestížnou kategóriou je Prosecco DOCG, ktoré sa vyrába z hrozna pestovaného na strmých svahoch. Vyznačuje sa vyššou kvalitou a vyrába sa v menšom množstve.

 

Podľa oblasti sa ďalej rozdeľuje na Prosecco Cogliano-Valdobbiadene, Prosecco Asolo-Montello, Prosecco Treviso a Prosecco Trieste. Taktiež sa môžete stretnúť s označením Rive a Cru. Podľa obsahu cukru sa Prosecco rozdeľuje na Extra Brut, Brut, Extra Dry, Dry a DemiSec. Podľa intenzity perlenia sa delí na Spumante (šumivé víno), Frizzante (perlivé víno) a Tranquillo (tiché víno).

 

Najlepšie chutí vychladené

 

Prosecco sa dá piť počas celého dňa. Je vhodný ako aperitív, aj k dezertu. V Taliansku ho pijú z klasických pohárov na víno. Podporuje to sviežu arómu vína a bublinky sa v tomto pohári primerane rozplývajú, a nesmerujú tak priamo do nosa. Niektorí ale preferujú vychutnávať si ho z úzkych pohárov na šampanské.

 

Prosecco taktiež získalo obľubu ako súčasť miešaných nápojov. Skúste si ho napríklad zmiešať s čerstvou pomarančovou šťavou v pomere akú preferujete. V Taliansku obľubujú Limoncello, ktoré si pripravujú priamo v pohári. Na jednu porciu potrebujete 20 ml citrónového likéru Limoncello a 80 ml vychladeného Prosecca.

Snáď najpopulárnejším letným drinkom je Aperol Spritz. Na jeho prípravu budete potrebovať 30 ml prosecca, 20 ml Aperolu a jedno deco sodovky. Servíruje sa v pohári na víno s kockami ľadu a plátkom pomaranča.

Kompletnú ponuku prosecca nájdete na https://www.1day.sk/prosecco