Kto by sa netešil na leto, teplo a parádnu grilovačku? Horúce dni a noci, voňavé mäsko na grile, domáci šalátik, a k tomu pohárik. Ste pripravený? Počasie síce stále váha  a neumúdruje sa. Jedného dňa sa určite spamätá, a naše dni ovládnu “outdoor” aktivity.

 

Grilovanie sa stalo akousi mužskou záležitosťou, čo každú ženu určite teší oddýchnuť si na chvíľu od sporáka. Môžete tak svojmu chlapovi na oplátku doniesť vychladené pivko, alebo im skúste namixovať niečo ostrejšie.

 

K teplému letnému počasiu sa hodí miešaný drink z ginu. Nič nepokazíte ak zmiešate gin s tonikom. V našej ponuke máme Gin Jan II London Dry vyrábaný zo špeciálnej odrody borievok. Tie prešli maceráciou v obilnou liehu spolu s ďalšími 7 bylinami, ktoré boli nazbieraná v regióne Spiš.

 

Čistá príroda zaručuje kvalitné byliny, ktorú je možné cítiť vo výslednej chuti ginu. Spojenie London Dry znamená, že nápoj neobsahuje žiadny pridaný cukor, sladidlá, a aromatické ochucujúce zložky. Vďaka svojej ľahkej horkosti je perfektným spojencom pre citrusové miešané nápoje.

 

Ak chcete vytvoriť klasický Gin & Tonic, zmiešajte ho s tonikom v pomere 100 ml gin a 200 ml tonikum, alebo podľa vlastných preferencií. Servírujte v pohári s kockami ľadu a mesiačikom limetky. Pre spestrenie chute pridajte aj pár plátkov šalátovej uhorky. Tento nápoj najlepšie chutí keď sa pije vychladený a cez slamku.

 

Ďalším osviežujúcim miešaným nápojom s ginu je Bronx. Na jeho prípravu budete okrem 100 ml ginu potrebovať 25 ml Dry vermouth, 25 ml Sweet vermouth a 50 ml pomarančového džúsu. Všetky ingrediencie nalejeme do šejkra s drveným ľadom a pretrepeme. Ak šejker nemáme, premiešajme ich poriadne koktailovou lyžičkou priamo vo vychladenom pohári s kockami ľadu. Ozdobíme pomarančovou kôrou.

 

Kombinácia chutí a vôní

 

Alkohol a jedlo je odjakživa perfektná kombinácia. Buď alkohol konzumujeme samostatne, alebo ho ku rôznym jedlám špecificky ladíme. Môžeme si tak vytvoriť gastronomický zážitok vzájomným súladom chudí jedla a nápoja. Aj alkohol rozdeľujeme podľa toho, ku ktorému jedlu sa hodí.

 

Napríklad poznáme aperitívy, s ktorými sa pred jedlom “štrngá”. Digestívy sú zasa určené po jedle pre dobre trávenie. Obľúbenci vína si taktiež prídu na svoje. Biele je vhodné kombinovať s ľahkými pokrmami pre zvýraznenie ich prirodzenej chuti. Hodí sa napríklad ku šalátom, rybe, morským plodom, alebo k jemnému mäsu s hydiny.

 

Červené víno sa skôr hodí k ťažšiemu hovädziemu alebo jahňaciemu mäsu. Taktiež sa dobre vychutnáva so syrom, ktorý môže byť aj grilovaný. Červené víno sa často používa na podliatie mäska. Zlatým stredom medzi bielym a červeným vínom je ružové, ktoré sa dobre kombinuje s kozím a ovčím syrom, šunkami a paštétami. Sladšie ružové víno sa hodí aj ku dezertom.

 

Bez BBQ omáčky to nie je ono

 

Súčasťou prípravy pokrmu na gril sú aj barbecue omáčky, ktoré vyzdvihnú dojem aj chuť grilovaného jedla. Barbecue, taktiež vyskytujúci aj v skrátenej forme BBQ, znamená po anglicky grilovačka.

 

Zvyčajne ide o pikantnú omáčku zloženú z čerstvých nasekaných byliniek, oleja, worcesterskej omáčky, a korenín. Zvyčajne sa pridávajú aj rôzne druhy horčice, med, cesnak, alebo aj nadrobno nasekané jalapeño pre ostrosť.

 

Fantázii sa medze nekladú. Tak ako pri víne aj tu platí, že chuťovo ťažšia omáčka sa hodí ku červenému mäsu, a ľahšia omáčka skôr k rybám či hydine. Okrem primárnych surovín sa na zvýraznenie chuti omáčky a samotného pokrmu pridáva napríklad taký bourbon, whiskey, červené víno, alebo aj pivo.

 

Alkohol dodáva omáčke tú správnu hĺbku chute a vône. Grilovaciu omáčku môžeme použiť aj na marináciu, alebo ju počas grilovania natierame priamo na mäso, a samozrejme ju vieme použiť ako dip.