Leto je príležitosťou ponoriť sa do sveta koktailov

 

Miešané nápoje nazývané tiež koktaily sú neodmysliteľnou súčasťou horúcich letných dní. Je to umelecké dielo vo svete alkoholu. Farebné chladené drinky niekde na terase v meste, alebo rovno pri mori, majú čo do seba. Sú chutné a svieže, teda na leto absolútne ideálne. Bývajú efekte ozdobené všelijakým ovocím alebo zaujímavými koktailovými dekoráciami.

 

O vzniku koktailov koluje hneď niekoľko teórií, ktoré medzi sebou súťažia. Ide zvyčajne o bizarné príbehy, a preto vznik koktailov stále ostáva záhadou. Jednou teóriou je napríklad to, že anglické slovo cocktail je odvodené od slova “cock” čo v preklade znamená kohút a “tail” teda chvost. Vzniklo vraj ešte na Divokom západe kde sa v minulosti, ale určite aj dnes, usporadúvajú kohútie zápasy. Majiteľ víťazného kohúta tak pozval celú partiu na drink, ktorý sa pripravoval tak, aby sa farebne zhodoval s farbou peria chvostu daného kohúta.

 

Iná teória opisuje, že slovo koktail je odvodené od francúzskeho slova “coquetel”, čo je typickým pohárom na víno používaným v Bordeaux. Iná teória zasa tvrdí, že miešané nápoje jednoducho vznikli zmiešaním toho čo ostalo na spodku fľaše, teda recyklácia. Tak či onak, predtým kto to vymyslel vzdávame hold.

 

Nápoj na každú náladu či príležitosť

 

Koktail je miešaný drink, ktorý vzniká kreatívnym zmiešaním jednotlivých alkoholických nápojov s nealkoholickými, a zvyčajne sa riedi ľadom. Určite ste sa stretli aj s koktailmi s označením “virgin” čo znamená nealkoholický miešaný nápoj. S troškou kreativity si ich vieme pripraviť aj u vás doma. Ideálne ak máte po ruke šejker, ale aj šľahač či dlhá kokteilová lyžička postačí.

 

Samozrejme aj pri príprave miešaných nápojov je dobre riadiť sa určitými pravidlami, aj keď kreativite sa medze nekladú. Nápoj sa pripravuje výlučne s čerstvých surovín, a ideálne je aby jednotlivé nápoje mali rovnaku teplotu. Chuťové vlastnosti použitých surovín by sa mali aromaticky zladiť a harmonicky vyvážiť. Do miešaných nápojov z vína sa nepridáva ľad, ale používa sa dostatočne vychladené víno. Ľad narušuje prirodzenú chuť vína.

 

Koktaily v poslednej dobe poriadne nabrali na popularite. Ich príprava sa stala určitou formou umenia. Medzinárodná asociácia barmanov / International Bartenders Association (IBA) rozdeľuje koktaily do troch kategórii a to: Nezabudnuteľné (Gin Fizz, Negroni,...), Klasické (Cosmopolitan, Martini, Sex on the Beach,...), a Nová éra (Espresso Martini, Vesper,...).

 

Kreatívni barmani neustále vymýšľajú nové koktaily na rôzne príležitosti. Pre inšpiráciu tu pre vás máme pár receptov, ktoré si viete pripraviť aj u vás doma. Ak nie ste človekom ktorý rád experimentuje, dodržte určené mierky dávkovania a koktail sa vám zaručene podarí na jednotku. Koktaily sa následne vychutnávajú pomalými dúškami aby sme cítili jedinečné zmiešanie chutí.


VODKA MARTINI

 

Tento legendárny koktail má za sebou dlhú a komplexnú históriu. Svetlo sveta uzrel ešte pred prohibíciou v Amerike (1920 -1933). Vodka Martini sa spája s mnohými známymi osobnosťami. Stal sa aj ikonickým nápojom pre filmového Jamesa Bonda. Určite vám je známa jeho požiadavka na každého barmana “pretrepať, nemiešať”. Vodke Martini sa taktiež hovorí “Vodkatini”.

 

INGREDIENCIE:

●      4 cl FAMILIA PREMIUM VODKA

●      2 cl Vermuth Cambozo Bianco

●      oliva na dekoráciu

●      ľad

 

Šejker naplníme kockami ľadu a nalejeme vodku a vermút. Poriadne ním pretrepeme. Miešaný drink scedíme do vychladeného koktailového pohára na martini a ozdobíme olivou.


 


MAI TAI

 

O vzniku tohto koktailu z rumu sa často nazdávame, že vznikol na niektorom z tisícky ostrovov v Tichom oceáne. Pravda je však iná. Mai Tai sa zrodil v 30. rokoch minulého storočia v USA. V tom čase boli Spojené štáty inšpirované “Tika” kultúrou domorodých Polynézanov. Po celom území vznikali podniky v polynézskom štýle, ktorý obsahoval ratanový nábytok, kvetinové vence, kokosové orechy a svieži Mai Tai.

 

INGREDIENCIE:

●     4 cl tmavého rumu Captain Morgan

●     2 c svetlého rumu Captain Morgan

●     1,5 cl modrého likéru Curacao

●     1,5 cl mandľového likéru

●     1 cl čerstvej limetkovej šťavy

●     ľad

 

Šejker s ľadom naplníme všetkými surovinami okrem tmavého rumu. Pretrepeme a obsah nalejeme do vysokého koktailového pohára. Potom pomaly prilievame tmavý rum. Nakoniec môžeme ozdobiť plátkom ananásu alebo limetky.


 


MANHATTAN

 

Už na prvé počutie je nám jasné, že pomenovanie tohto miešaného drinku je podľa najslávnejšej časti amerického veľkomesta New York. Ide o najznámejší koktail s whiskey, ktorý vznikol už v roku 1870. Vzniká zmiešaním americkej whiskey, talianskeho vermútu a kvapky angostura aromatického biteru. Skúsme americkú whiskey vymeniť za našu slovenskú.

 

INGREDIENCIE:

●     4 cl Whisky Nestville

●     2 cl Vermuth Cambrozo Rosso

●     kvapka angostury

 

Vychladené ingrediencie v šejkri pretrepeme a nalejeme cez barové sitko do kokteilového pohára. Môžeme ozdobiť čerešňou.

Viac miešaných nápojov nájdete vo vernostnom katalógu 1.DAY KLUB