Vedeli ste, že whisky v preklade znamená voda? O pôvode slova existuje nespočetné množstvo diskusií. Najznámejšia tvrdí, že základ slova pochádza zo starej galštiny, a je odvodené od slova uisce z írskej galštiny a uisge zo škótskej. Dodnes produkcia írskej a škótskej whisky patrí k najvychýrenejším na celom svete. 

Ako vzniká?

Základ tvoria 3 suroviny a to voda, obilniny a kvasnice. Whisky vzniká destiláciou obilnín, ktoré predtým dozrievali v drevených sudoch, najčastejšie dubových. Výslednú chuť nápoja ovplyvňuje množstvo a zloženie pridaných obilnín a doba ležania. Preto je svet whisky taký rozmanitý. Medzi najčastejšie obilniny z ktorých sa vyrába patrí jačmeň a sladový jačmeň, raž a sladová raž, pšenica a kukurica. 

Whisky dozrieva v sudoch, nikdy nie vo fľašiach. Vek nápoja označuje čas, ktorý prebieha medzi destilovaním a stáčaním do fliaš. Teda ak máte doma fľašu kvalitnej whisky, rokmi sa jej kvalita nezlepší a vek nenavýši. 

 

Ako sa vyrába?

Výroba prebieha v troch fázach, ktoré zahŕňajú prípravu sladu, kvasenie a destiláciu. Očistené obilniny sa najprv namočia do vody kde začínajú klíčiť. Následne sa mokré obilie rozprestiera na betónovej ploche sladovne a pokračuje v klíčení. Počas sušenia sa obilie postupne prevracia a tým sa prevzdušňuje aby nedošlo k zapareniu. Nastáva aktivácia enzýmov, ktoré štiepia škrob na rozpustné cukry. 

Po dosiahnutí požadovaného stupňa klíčenia nasleduje sušenie v sušiarni, ktorá by mala byť vybavená tradičnou pagodovitou strechou. Niektoré druhy whisky sa sušia na rašeline, ktorá výrazne ovplyvní výslednú chuť. Po vysušení sa obilie melie a rozdrvené zrno sa následne zaleje horúcou vodou, ktorá vyplaví rozpustné cukry. Vznikne takzvaná zápara do ktorej sa pridávajú kvasinky a nasleduje niekoľkodňová fermentácia pri ktorej sa skvasiteľný cukor premieňa na alkohol. Výsledkom je vykvasená zápara, ktorá neobsahuje žiaden cukor. 

Destiláciou sa oddeľuje alkohol (etanol) od vykvasenej zápary. Samotná destilácia sa odlišuje v závislosti aká whisky sa bude vyrábať. Obilná sa destiluje v kolónových destilačných prístrojoch kontinuálnym spôsobom. Sladová sa výlučne destiluje v kotlíkovom prístroji v medených kotloch. Škótska whisky sa destiluje dvakrát, írska sa zvykne trikrát. 

Výsledná chuť je ovplyvnená spôsobom dozrievania, ktoré prebieha v drevených sudoch. Taktiež závisí od faktorov ako typ a konštrukcia suda, teplota a vlhkosť prostredia. Okrem toho chuť závisí aj od dĺžky zrenia. 

Celkovú arómu ovplyvňuje aj alkohol, ktorý dozrieval v sude predtým. Môže ísť napríklad o sherry, rum alebo portské víno. Za zrenie whisky v sudoch sa zvykne platiť tkz. anjelská daň, čo vyjadruje množstvo liehu ktorý sa počas zrenia odparí.  

 

Whisky, whiskey, scotch a bourbon 

Íri a niektoré oblasti USA používajú označenie whiskey, určité druhy škótskej whisky sa nazývajú scotch, a zbytok sveta používa slovo whisky. Škótska sa destiluje dvakrát a získava sa prevažne z jačmeňa sušeného nad rašelinou. Preto má typickú dymovú aróma. Najpredávanejšou škótskou whisky v Európe je Ballantines ľudovo zvaná “balantínka”. 

Írska sa destiluje trikrát a tri roky zreje v dubových sudoch. Slad na jej výrobu sa suší v uzavretých peciach. Z rašeliny sa k whisky nedostane dym a preto jej výsledná chuť jemnejšia a zachová si sladovú arómu. Medzi najznámejšie írske whisky nepochybne patrí oceňovaná Tullamore Dew ľudovo nazývanú “tulamorka”, a nezaostáva ani jedinečný Jameson

Niektoré americké whisky sa označujú ako bourbon. Slad použitý na výrobu musí byť viac ako 51% kukuričný. Musí zrieť minimálne 2 roky v nových, zvnútra vypálených sudoch z bieleho amerického duba. 

Okrem týchto základných druhov poznáme ešte whisky americkú, japonskú, kanadskú, indickú, waleskú a dokonca aj slovenskú. Vyrába sa v destilérke Nestville v obci Hniezdne pri Starej Ľubovni. Liehovar nadväzuje na dlhoročnú tradíciu výroby liehu. V žlto-hnedastej Nestville prevláda chuť po vanilke, a jemne v nej cítiť chuť obilia a sladu. Vo vôni prevláda jemná vanilka a dubové drevo. Slovenská Nestville whisky už stihla získať niekoľko prestížnych ocenení a drží si európske prvenstvo. 

 

Základné označovanie 

Whisky sa označuje na základe výrobného procesu aj krajiny pôvodu. Jednotlivých označení je viac ako ste si mysleli a rozdiel medzi nimi vie posúdiť len profesionál. V krátkosti vám opíšeme aspoň základné fakty a odlišnosti. 

 

Single Malt v preklade znamená jeden slad. Radí sa medzi najlepšie a najviac oceňované whisky. Single Malt je vyrobená prevažne z jačmenného sladu a prechádza kotlíkovou destiláciou. Single v označení znamená aj to, že whisky je produktom jedného liehovaru. Chuť je výrazná a ľahko rozpoznateľná. Odporúčam vyskúšať škótsku single malt The Glen Silver's s výraznou arómou mandlí, ovocia, vanilky a čokolády. Ďalšou obľúbenou je single malt whisky Glenfiddich, ktorá zreje najmenej 12 rokov v sudoch zo španielskeho a amerického duba. Má rozmanitú chuť, ktorá sa líši vekom jednotlivých druhov. 

 

Blended Malt v preklade znamená zmiešaný slad. Vyrába sa zmiešaním dvoch alebo viacerých single malt whisky väčšinou z rôznych liehovarov. 

 

Single Grain v preklade znamená jednozrnná. Často sa vyrába z kukurice, pšenice, alebo ich zmesi. Prechádza kontinuálnou destiláciou. Môže ísť o zmes whisky z rôznych typov sudov, ale musia byť len z jedného liehovaru. 

 

Blended Grain v preklade znamená zmiešaná jednozrnná whisky. Ide o zmes dvoch alebo viacerých whisky. Obsahuje kombináciu liehovín z viacerých liehovarov. 

 

Blended whisky je miešaná z niekoľkých druhov sladových a obilných whisky z rôznych liehovarov. Väčšinou obsahuje 10 až 40 rôznych malt whisky a jednu až tri grain whisky. Skvelou blended whisky je nepochybne Red Label od Johnnie Walker s krásnou jantárovou farbou a vôňou zrelého ovocia s náznakom korenia a vanilky.

 

Single Pot Still je štýl írskej whisky z jedného liehovaru zo zmiešanej zmesi sladového a nesladového jačmeňa destilovaného v jednom kotly. 

 

Bourbon je osobitný druh americkej whisky, ktorý sa vyrába zo zmesi obilnín z minimálne 51 % podielom kukurice. Zvyšok pripadá na raž alebo pšenicu. Podmienkou je destilácia na území USA. Medzi najznámejšie bourbon sa radí Jim Beam.

 

Tennessee whisky ako to už vyplýva z názvu musí byť vyrobená v americkom štáte Tennessee. Často sa označuje za bourbon, keďže výrobný proces je veľmi podobný. Najznámejšou Tennessee whisky je ikonický Jack Daniel's, ktorý sa filtruje cez javorové uhlie vo veľkých drevených kadiach. Je považovaná za kultovú whisky. 

 

Spomenuté označenia patria medzi najčastejšie, verte mi je ich aj viac. Každopádne nemusíme poznať všetky, hlavné je aby sme ju vedeli správne degustovať. Odporúčaná teplota whisky pri konzumácii je izbová. Najlepšie si ju vychutnáme z tulipánového pohára na krátkej stopke. Tento druh pohára umožňuje uchovávať aróma. Silnejšie whisky sa môžu riediť s malým množstvom vody, odporúča sa jedna čajová lyžička alebo jedna kocka ľadu. Pri degustovaní nápoj najprv ovoniavame, aby sa čuch oboznámil s paletou chutí. Pijeme v malých dúškoch a whisky si v ústach pred prehltnutím prevaľujeme. Na zdravie!