Patríte medzi tých, ktorí nerobia rozdiely medzi cognacom a brandy? Alebo si dokonca mýlite cognac s whisky? Pridajme do zoznamu ešte bourbon a zatočí sa nám hlava. Všetky spomenuté nápoje sú skoro identickej farby, vznikli fermentáciou počas ktorej sa cukor mení na alkohol, a následne dozrievali v drevených sudoch. Poďme si v krátkosti objasniť ich rozdiely.


Suroviny a výrobný proces

 

Brandy vzniká destilovaním fermentovaného ovocia. Rozdeľujeme ju na 3 kategórie a to vínna brandy, brandy z hroznových výliskov (šupky, stonky, semienka) a ovocná brandy. V širšom slova zmysle reč je o ovocnej “pálenke”, obľúbeným nápojom Slovákov. 

 

Koňak sa na rozdiel od brandy viaže na konkrétnu oblasť, a jeho výroba je podriadená prísnym pravidlám. Nápoj musí byť vyrobený z najmenej 90-percentného bieleho vína odrody Ugni Blanc, Folle Blanche alebo Colombard, pestovaného v okolí francúzskeho mesta Cognac. Po dvojitej destilácii v medených nádobách nasleduje dozrievanie v dubových sudoch.

Po dvojročnom dozrievaní získava cognac označenie VS (Very Special), dvoj až štvorročné dozretie je označené VSOP (Very Superior Old Pale), a po najmenej desaťročnom dozrievaní získava označenie XO (Extra Old). 

 

Whisky je nápoj destilovaný z obilnín (pšenica, raž, jačmeň, kukurica a ryža), a najmenej tri roky dozrieva v drevených, najčastejšie v dubových sudoch. Na jej výrobu sú potrebné len 3 ingrediencie, a to obilniny, voda a kvasnice. Medzi najväčších výrobcov whisky patrí USA, Škótsko a Írsko. Rozdiel medzi írskou whiskey a škótskou whisky je okrem názvu aj to, že v Írsku sa destiluje trikrát a v Škótsku len dvakrát. Whisky môže niesť pomenovanie bourbon iba ak bola vyrobená na území Spojených štátov amerických, a obsah použitých obilnín tvorí minimálne 51 percent kukurica. 


Degustácia 

 

Cognac aj brandy sa najlepšie vychutnávajú z pohára v tvare tulipánu. Má kratší krk a širšie dno, ktoré sa postupne zužuje. Umožňuje to uchovávať si arómu vo vnútri pohára. Nápoj sa degustuje pri izbovej teplote. Pohár si uložíme do dlane a stopka nám vytŕča pomedzi prsty. 

 

Whisky sa taktiež odporúča degustovať pri izbovej teplote. Vtedy si vychutnáte autentickosť nápoja. Väčšine z nás sa však whisky zdá byť prisilná, a preto ju kombinujeme s vodou alebo s kockami ľadu. Silnejšia whisky môže otupiť chuťové poháriky, preto sa odporúča pridať malé množstvo vody, približne jedna čajová lyžička stačí. Pre tých, ktorý preferujú ľad, odporúčame jednu veľkú kocku. Ak whisky, cognac či brandy klesne pod 16 stupňov, začne vylučovať nepríjemné vône, a taktiež sa znehodnotí chuť nápoja. 

 

Pred degustáciou si najprv nápoj ovoniavame, aby sa váš čuch oboznámil s paletou chutí. Potom sa napite v malom množstve a prevaľujte v ústach. Ucítite všetky pridané hodnoty, vône a arómy, ktoré nápoj nadobudol pri dozrievaní v drevenom sude.

 

Ak ste dostali chuť na dobrú whisky alebo lahodný cognac, pripravili sme si pre vás pár odporúčaní z našej ponuky. 


Značkový cognac

 

Do portfólia najznámejších producentov cognacu sa zaraďuje Meukow.  Jeho jedinečnosť podčiarkuje nevšedná fľaša s vyobrazením čierneho pantera. Cognac sa vyznačuje eleganciou, zmyselnosťou, silou a exotickosťou, čo sú zároveň typické črty tohto zvieraťa. V aróme dominujú ovocné tóny. V závere sa dostáva k slovu chuť orechov a sladkého drievka.

 

Cognac NAUD je rozhodne ideálny na špeciálne príležitosti. Spočiatku v ňom cítiť vôňu orechov a medovú chuť. Dozvukom sú kvetinové a ovocné tóny so silným dubovým záverom. Fľaša cognacu je balená v elegantnej bielej tube. 


Najznámejšia brandy

 

Na výrobu päťhviezdičkovej Metaxy sa použili tri druhy slnkom vysušených vinných hrozien. Po destilácii nápoj dozrieva najmenej 5 rokov v živicových dubových sudoch. Metaxa je jedinečná grécka brandy, ktorá oplýva sladkastou chuťou. 

 

Francúzske brandy Ararat sa vyrába tradičnou destiláciou na kvasinkách v malých medených nádobách. Dozrieva vo vypálených sudoch z francúzskeho duba. Zlatá farba, štedrá aróma, ovocné tóny slivky a figy, tak chutí brandy Ararat. 

 

Karpatské brandy sa vyrába zo suchých bielych odrôd viniča. Dvakrát prechádza destiláciou, ktorej výsledkom je číra vínovica s vysokým obsahom alkoholu. Následne zreje v drevených sudoch kedy sa mení na lahodné slovenské brandy. 


Preslávené whisky

 

Každý sa už určite stretol s pomenovaním Jack Daniels, najpredávanejšou americkou whisky z Tennessee. Samotná fľaša s ikonickou etiketou patrí k najrozonateľným alkoholickým nápojom na celom svete. 

 

Škóti vyrábajú ušľachtilú a jemnú Whisky Chivas Regal, ktorá je zmesou najjemnejších sladových obilnín zrejúcich najmenej 12 rokov. Niekoľkokrát ocenená whisky má bohatú ovocnú chuť s tónmi vanilky, lieskových orieškov a karamelu. 

 

Najznámejšou írskou whisky je nepochybne Jameson, trikrát destilovaná a dvakrát tak jemná. Dokonale vyvážená chuť v ktorej cítiť rovnováhu korenia, orechov, vanilky s podtextom zrelej višne. 

 

Z amerického štátu Kentucky pochádza Jim Beam Bourbon Whiskey, ktorý vďaka 4-ročnému dozrievaniu má jedinečnú sladkú chuť s tónmi vanilky a karamelu. 


Aj na Slovensku máme svoju prvú a pravú slovenskú whisky vyrábanú v NESTVILLE destilérke, ktorá sídli v dedinke Hniezdne pri Starej Ľubovni. Vo whisky Nestville prevláda chuť vanilky kombinovanej s vôňou dubového dreva.